GreenAngels - Συνεντευξεις

Οι Πράσινοι Άγγελοι ζουν ανάμεσά μας. Εμπνέουν μια φρέσκια αύρα μεταφέροντας ένα πνεύμα ανανέωσης σε αυτό που ήδη υπάρχει. Το όραμά τους γίνεται τα φτερά τους για να πετάξουν πάνω από συμβατικότητες και να κάνουν την αλλαγή μέσα τους, ενσαρκώνοντας την πρακτικά στη ζωή τους. Με το ζήλο και τον ενθουσιασμό τους γίνονται το μέσο για να εμπνεύσουν κι άλλους να ανοίξουν τα δικά τους φτερά της συνειδητοποίησης του εσωτερικού τους οράματος και της έκφρασης της εσωτερικής τους δύναμης.
Tέτοιες ψυχές καλούνται GreenAngels. Μέσα από μια συνέντευξη μοιράζονται την αυθεντικότητά τους καθώς και οικουμενικές αλήθειες όπως εφαρμοσμένες αξίες και πνευματικά μηνύματα ενώ μαθαίνουμε για τη μοναδική τους σύνδεση με τη Μητέρα Φύση.

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Μήνας: Ιούνιος - Ιούλιος

Συνέντευξη: Jón Guðmundsson 


Ο Jón Guðmundsson γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό στα νότιο-δυτικά της Ισλανδίας που μετράει περίπου 1750 κατοίκους. Άρχισε να συλλέγει και να καλλιεργεί φυτά όταν ήταν μόλις επτά χρονών, για να δει τα πρώτα αποτελέσματα όχι πριν συμπληρώσει τα δεκατέσσερα του χρόνια. Αργότερα σπούδασε στη γεωπονική σχολή. Σήμερα ζει στο Akranes, ένα χωριό όχι πολύ μακριά από εκεί που πρωτοξεκίνησε να πειραματίζεται με τη φύτευση δέντρων. Ίσως η ιστορία του δεν θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιος δε λάμβανε υπόψη το γεγονός ότι ασχολείται με την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και λαχανικών σε μια χώρα όπου σχεδόν το ένα τρίτο της είναι επίσημα έρημος. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις  και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες καθιστούν την Ισλανδία μια από τις πιο δύσκολες στη καλλιέργεια περιοχές στον κόσμο κι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη του κόσμου αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να κόβουν δέντρα, να καταχράζονται τη γη και τους πόρους της με ανεξέλεγχτο ρυθμό. Λέγεται ότι η Ισλανδία ήταν κάποτε καλυμμένη με δέντρα και βλάστηση, ενώ σήμερα τα τοπία της περιγράφονται πανομοιότυπα με αυτά της Σελήνης. Γι 'αυτό και πριν πραγματοποιήσει την πτήση του στο φεγγάρι, ο Άρμστρονγκ επέλεξε τη χώρα αυτή για να κάνει την προετοιμασία του...

Στην Ισλανδία η καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και λαχανικών θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση. Είναι πράγματι έτσι;
Στις μέρες μας οι καιρικές συνθήκες στην Ισλανδία είναι ασταθείς και ο καιρός έχει γίνει απρόβλεπτος. Δεν έχει σημασία αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, ο καιρός αλλάζει όλη την ώρα. Οι περισσότερες χώρες έχουν πιο σταθερό καιρό, ίσως ένα αρκετά κρύο χειμώνα, αλλά συμπαθητικό θερμό καλοκαίρι. Εδώ τα καλοκαίρια είναι εντελώς ασταθή και οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν πίστη στη καλλιέργεια ευαίσθητων φυτών όπως είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά.
Ωστόσο, τα οπωροφόρα δέντρα και πολλά είδη λαχανικών υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να αποδειχτούν αρκετά ανθεκτικά για να καλλιεργηθούν εδώ στην Ισλανδία. Μια μηλιά μπορεί να αντέξει ακόμη και σε θερμοκρασία -40°C, χρειάζεται όμως ένα ζεστό καλοκαίρι.
Οπότε χρειάζεται να βρούμε εκείνα τα λαχανικά και δέντρα που μπορούν να ανεχθούν μικρά σε διάρκεια καλοκαίρια και να δώσουν καρπό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η δουλειά μας είναι να βρούμε αυτά τα είδη και να δοκιμάσουμε κατά πόσο μπορούν να ζήσουν και να προσαρμοστούν σε μια τέτοια κατάσταση.
Πολλοί άνθρωποι εδώ στην Ισλανδία δεν έχουν πίστη στην ανάπτυξη των φυτών λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά πρέπει να έχουμε περισσότερη πίστη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα στην καλλιέργεια αυτών των φυτών στις σκληρές καιρικές συνθήκες της Ισλανδίας;

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και ειδικά στο μέρος που έχω επιλέξει να καλλιεργήσω τα φυτά αυτά. Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τον καιρό όπως είναι οι ιδιαίτερα αλμηροί άνεμοι που πνέουν και δεν επιτρέπουν στα δέντρα να αναπτυχθούν αν αυτά δεν έχουν ένα υποτυπώδες καταφύγιο. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση υπό αυτές τις συνθήκες είναι να βρεθεί ένα κατάλληλο είδος οπωροφόρου δέντρου που να μπορεί να παράγει μια υψηλής ποιότητας σοδειά. Είναι πιο εύκολο να παραχθούν μικρά και σκληρά φρούτα, αλλά η πραγματική πρόκληση νομίζω είναι να ευδοκιμήσει ένα είδος φρούτου ή λαχανικού που να μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας καρπό. Παρήγαγα κεράσια και μήλα με πολύ καλή ποιότητα και γεύση κι αυτό νομίζω είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Τι είδους δέντρα και λαχανικά καλλιεργείς; Ποια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται αυτά;

Έχω πειραματιστεί με πολλά είδη. Όσον αφορά τα φρούτα έχω κεράσια, δαμάσκηνα, αχλάδια και μήλα. Επίσης, πολλά είδη μούρων σε θάμνους όπως βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, άγρια μούρα και ένα είδος κατάλληλο για μαρμελάδες. Καλλιεργώ επίσης πολλά είδη πράσινων λαχανικών και κάποια πολυετή με βρώσιμο καρπό. Έχω προσπαθήσει να εντοπίσω κάποιες ιδιαίτερες ποικιλίες φυτών που μπορούν να ευδοκιμήσουν εδώ. Πολλά είδη βοτάνων είναι ανάμεσα σε αυτά. Κάποια από αυτά είναι πολυετή όπως η ρίγανη, το θυμάρι και πολλά άλλα.
Χρειάζεται να δοθεί προσοχή ως προς τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών καλλιέργειας για τα φυτά. Το πρόβλημα εδώ στην καλλιέργεια φρούτων εντοπίζεται στην έλλειψη αρκετής ζέστης το καλοκαίρι, οπότε χρειάζεται να δημιουργήσουμε συνθήκες μικρής αύξησης της θερμότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ίσως ένας ή δύο βαθμοί να αρκούν για να παραχθεί μια άφθονη συγκομιδή. Έτσι, χρειάζεται καταφύγιο για τον άνεμο, ήλιος και καλές εγκαταστάσεις. Θα πρέπει να δημιουργήσετε αυτό που καλείται στη γεωργία ένα είδος μικροκλίματος: περισσότερο καταφύγιο, λίγο υψηλότερη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας ένα θερμοκήπιο και έτσι μπορούν να αναπτυχθούν πιο δύσκολα φυτά.
Έχω παράγει ντομάτες και κολοκύθες με λίγο υψηλότερη θερμοκρασία και ένα καταφύγιο για τον άνεμο. Αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε εξωτερικό χώρο. Αν επέμβεις περιβάλλοντάς τα με κάποιο πλαστικό τότε ίσως έχεις περισσότερες πιθανότητες να παράγει φρούτο. Κι αυτό δεν είναι κάτι που κοστίζει.
 Δεν χρειάζεται να έχεις το ιδανικό θερμοκήπιο με ζεστό νερό για να δεις αποτελέσματα, αυτά μπορούν να επιτευχθούν και με πιο απλούς τρόπους.
  
Έχεις εκδώσει και κάποιο βιβλίο, περί τίνος πρόκειται;
Έγραψα ένα βιβλίο μαζί με ένα φίλο πριν από μερικά χρόνια για το πώς να καλλιεργήσει κανείς οπωροκηπευτικά και ποιά είδη από αυτά ευδοκιμούν εδώ στην Ισλανδία. Αυτό εκδόθηκε περίπου 5-6 χρόνια πριν.
Επίσης για κάποιο διάστημα έγραφα άρθρα για τον περιοδικό τύπο.

Τι επιδίωξες να κάνεις με την έκδοση αυτού του βιβλίου;

Το να εγείρω το ενδιαφέρον και να προσφέρω στήριξη σε ανθρώπους δείχνοντάς τους πώς να καλλιεργήσουν φυτά και τι να καλλιεργήσουν εδώ στην Ισλανδία. Τα περισσότερα βιβλία που έχουμε εδώ έρχονται από την Αγγλία και τη Δανία.
Χρειάζεται να έχουμε τα δικά μας βιβλία και τους δικούς μας τρόπους για να καλλιεργούμε τα φυτά αυτά ανάλογα με τις ανάγκες του τόπου. 

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την καλλιέργεια φυτών σε πολύ δύσκολες συνθήκες;
Χρειάζεται κανείς να επιλέξει τα κατάλληλα φυτά, μια σωστή τοποθεσία για αυτά και ένας σωστός χειρισμός. Αν πάρουμε το παράδειγμα της μηλιάς, υπάρχουν περίπου χίλιες ποικιλίες σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν μόνο δύο είδη που μπορούν να αναπτυχθούν εδώ. Έτσι το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις τις κατάλληλες ποικιλίες. Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσεις μια τοποθεσία που το φυτό θα μπορεί να δεχτεί και να δώσεις την κατάλληλη φροντίδα στο φυτό.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που χρειάζεται να εξετάσει κανείς προκειμένου να καλλιεργήσει οπωροφόρα δέντρα ή δύσκολα είδη λαχανικών εδώ στην Ισλανδία. Ασχολούμαι 24 ώρες την ημέρα με τα φυτά, ακόμη και τα ονειρεύομαι αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι η τροφή μου, η εργασία μου και το χόμπι μου. Ολόκληρη η ζωή μου είναι αφιερωμένη στο να είμαι σε διαρκή επαφή με τα φυτά.


Θα έλεγες ότι η αγάπη για τα φυτά είναι εξίσου σημαντική με το νερό, το λίπασμα και το φως που χρειάζονται αυτά;
Πρέπει να έχεις αγάπη και σεβασμό για τα φυτά, όπως και για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Τα φυτά μπορούν να ζήσουν με νερό και λίπασμα. Όμως, η φροντίδα και η αγάπη είναι απαραίτητα στοιχεία όπως είναι για όλα τα πράγματα στη ζωή.

Ποιο είναι το όραμά σου για το μέλλον;

Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι κάνω μέχρι τώρα και όπου μπορώ να βελτιώσω αυτό που κάνω. Ψάχνω για περισσότερο χώρο για να πειραματιστώ με περισσότερα φυτά και τις δυνατότητές τους. Πλέον γνωρίζω λίγο περισσότερο κάποια πράγματα για τα φυτά ώστε να μπορώ να επεκταθώ και έξω από τον ιδιωτικό μου κήπο. Ίσως αυτό σημαίνει να πειραματιστώ με την καλλιέργεια φυτών σε μεγαλύτερη κλίμακα. Τα μήλα που εισάγουμε από την Κίνα για παράδειγμα είναι φτηνά, ενδεχομένως όμως να μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις δικές μας ποικιλίες ακόμη κι αν αυτά είναι λίγο πιο ακριβά. Θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ικανοί να καλλιεργούμε τη δική μας τροφή περισσότερο από ό,τι κάνουμε σήμερα.
Επίσης να προσπαθήσετε να βρούμε ποικιλίες μήλων που να αντέχουν για μεγαλύτερο διάστημα, ίσως για μισό χρόνο. Αυτά είναι που σκέφτομαι αυτές τις μέρες.
Γι 'αυτό απλά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω και να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ και το μέλλον θα δείξει...